Hvorfor psykoterapi hos mig ?

Hos mig bliver man ikke kun hørt, men din partner vil også forstå dig og du vil få opbakning til at kridte dine 

grænser op.

 

Jeg benytter de samme effektive metoder som man gør ved samarbejdstræning i erhvervslivet. Jeg kan ikke give jer kærligheden tilbage, men jeg kan give jer dyb forståelse for hinanden.

 

Indledningsvist vil vi afhjælpe symptomer som dårlig og ineffektiv kommunikation, så i ikke fortsætter med de samme diskutioner og samme frustrationer, men flytter jer i en bedre retning. 

 

I vil genetablere respekten for hinanden og derved måske også kærligheden, men jo længere man venter med at få behandlet den manglende forståelse - des længere tager det at hele sårene.

 

I vil utvivlsomt finde mine spørgsmål meget direkte og intimiderende - måske direkte provokerende, men mennesker ændrer ikke adfærd uden at blive konfronteret med sine dårlige sider.

 

Værktøj:

 

 

Som noget helt særligt har jeg et samtale-værktøj, der beskriver en standard-person-type som mere eller mindre rammer din partners typiske adfærd. Her belyses alle mulige særtræk, som kan være dejlige og attraktive, men også afskrækkende.

 

Fx. læste et par i terapi om typen “problemknuseren” som passer nogenlunde på manden. Manden havde også læst profilen, men havde ikke bemærket noget særligt. I alt fald ikke noget negativt, selv om han virker meget dominerende og styrende på andre ( det var han nærmest stolt af) . Hans kone fortalte at hun nu kunne se sammenhængen i al hans adfærd og sagde:

 

Tag nu fx. i går, hvor vi var inviteret på en restaurant i anledning af en vens fødselsdag. Vi ankom, lige som andre, nogle minutter for tidligt. Min mand “Peter” tog initiativ og viste handlekraft ved at bestille drinks, mens de andre nok har tænkt at man må vise ydmyghed og vente og lade værten byde. Vi ved jo ikke for hvilke beløb, han har tænkt sig at byde, altså driks eller vin ?

 

Initiativet var fint hvis vi var kommet meget for tidligt og vi selv betalte. Da middagen var i gang var min mand “Peter” meget højlydt og begejstret for en ny gadget han havde fået, OK ! der skal være  plads til de iøjenfaldende personligheder, så intet er kedeligt, men denne fordel bliver til en ulempe, da min mand “Peter” udbringer en skål og irettesætter værten, med ordene “man snakker ikke når andre udbringer en skål !”

 

Altså bruger min mand “Peter” normerne til at legaliserer sin dominerende adfærd. Som om det så er helt ok, og ænser slet ikke at de andre er trætte af denne dominans, på trods af at der kom bemærkninger undervejs.

 

Det mest pinlige finder sted da forretten er ved at blive taget ud. Her viser min mand “Peter” igen initiativ til at opsumere hvad hver enkel gæst har bestilt til hovedret. Værten, beder ham undlade, da bestillingen jo er foretaget og ligger i køkkenet.   “Peter” insisterer venligt og faderligt, som om han gør alle en tjeneste. Værten siger at det kun giver forvirring, for hvis nu en gæst ikke kan huske hvad han har bestilt og derved siger noget andet.

 

Min mand “Peter” vil sjældent inderømme fejl i sin adfærd og heller ikke her, så han bliver ved at udspørge hver enkelt hvad de har bestilt til hovedret, indtil værten henvender sig direkte til tjeneren, som bekræfter at de har styr på hovedretten ude i køkkenet. Alle gæsters opmærksomhed er nu rettet mod denne ubehagelige samtale, men min mand “Peter” ser alle diskutioner som en magtkamp, så han spørger tjeneren om det ikke er meget rart lige at få opsummeret hvad gæsterne forventer at de skal have. Peter tænker ikke på at det nu er tjenerens ord mod værtens ord. Tjeneren svarer høfligt “jo” og kan også mærke det dillema han er placeret i. Hvortil min mand “Peter” udbryder : “ se jeg havde også ret !”  Han tror at alle diskutioner handler om at have ret. Diskutioner skal vindes, han tror at han vandt, fordi han fik det sidste ord og konklusionen. Han aner ikke at de andre konkluderede, helt modsat, nemlig at han er dominerende, blander sig i noget der ikke vedkommer ham og aller værst at han ikke forstår kritik, fordi han ikke hører den, da han er mere optaget af at forsvare sig. Hvis værten havde haft endnu en replik ville min mand “Peter” Sikkert have angrebet med : “ du plejer også at…..”

 

 

Først da dette værktøj bliver anvendt kan Peter se sin adfærd i perspektiv, og den gik rent ind. Han var chokeret over hvordan andre så hans adfærd. Han havde slet ikke set uro eller dårlig stemning i forbindelse med den middag. Men nu forstod han hvordan hans egen adfærd blev opfattet anderledes end han ønskede at fremstå. Det gik først op for ham nu at andre mennesker lægger vægt på andre idealer, hvor han så sig selv som den fødte leder. Nu var han klar til at ændre sig og havde vilje til forandring.

 

 

Dette er blot et eksempel på en af typerne.